Koutoubia moskee

Koutoubia Moskee

De Koutoubia moskee is de grootste en bekendste moskee van Marrakech. Deze moskee vind je in het hart van het centrum van Marrakech vlakbij Djemaa el Fna. De moskee heeft zijn naam te danken aan de vele verkopers die vroeger rondom de moskee hun verhalen probeerden te verkopen. Koutoubia is dan ook een verbastering van al-Koutoubiyyin wat in het Arabisch bibliothecaris betekent.

Minaret Koutoubia moskee

Vanuit vrijwel ieder punt in Marrakech valt de 69 meter hoge minaret op. De minaret van de Koutoubia moskee wordt dan ook door veel toeristen als orientatiepunt gebruikt. De minaret zelft bestaat uit zes boven elkaar gebouwde kamers die middels een trap worden vebonden aan het balkon. Dit is de plaats waar de muezzin op tradionele wijze tot gebed oproept.

Herbouwd

Rondom de Koutoubia moskee zijn restanten van pilaren te ontdekken. Dit zijn de fundamenten van de originele moskee. Toen men erachter kwam dat de ligging van de originele moskee ten opzichte van de heilige stad Mekka niet klopte is de Koutoubia moskee op zijn huidige plek herbouwd.

Indrukwekkende architectuur

Ondanks dat er meerdere keren per dag vanuit de minaret tot gebed wordt opgeroepen is de Koutoubia moskee alleen voor moslims toegangkelijk. Als niet-moslim is het dus niet mogelijk om de moskee van binnen te kijken. De Koutoubia moskee is echter alleen al vanwege zijn indrukwekkende architectuur het bezoeken waard. De architectuur van de Koutoubia is dusdanig indrukwekkend dat de Hassan Toren in Rabat en de Giralda in Sevilla zijn geinspireerd op de Koutoubia moskee.